Over mij

Hoe mijn gewichtsverloop eruit ziet

Zondag 24 augustus 1986, stukjes uit mijn dagboek:

“Ik heb geprobeert vandaag een beetje aan de lijn te doen. Extra veel sporten. Voorin zit een lijst en dat was mijn slanklijst. En ik hoop dat ik hem nog lang kan bewaren. Dan kan ik het later nog een keertje zien”

“En toen heb ik me gewogen. Ik was best wel zwaar. Ik ben nou 9 en ik weeg 39. Zwaar he??!! “

Er zit zelfs een lijst bij met regeltjes waar ik me aan moet houden…. Eetregels, beweegregels én gedragsregels.

Diëten… afvallen… aankomen… diëten… afvallen… aankomen…. Steeds maar weer opnieuw beginnen. Streng zijn, teugels laten vieren en weer terug bij af. Steeds probeer ik een ander dieet of sport ik tot ik erbij neerval. Meestal kom ik daarna net iets meer aan dan ik afval, een echte jojo-er.  

Het móet écht anders!

April 2020, mijn hoogste gewicht ooit is bereikt…

Het móet anders, ik ben er echt zo klaar mee! Elke keer opnieuw beginnen en alleen maar zwaarder worden. Mijn buik zit in de weg als ik mijn sokken aan wil doen. Broeken zitten zo strak dat ik er buikpijn van krijg. Om de knoop van mijn spijkerbroek dicht te krijgen moet ik op bed gaan liggen en mijn adem inhouden. De ritsen van mijn mooiste laarzen gaan niet meer dicht. Ik wil niet een nóg grotere maat kleding kopen want waar houdt het op? Ik kan niet in de spiegel kijken zonder schaamte voor al die vetrollen en die onderkin(nen..)… Als ik een stukje ren trilt de hele straat, ik denk dat iedereen voor het raam staat te kijken wat er voorbij komt. Als ik opsta van een terrasstoel moet ik de leuningen tegen houden anders neem ik de stoel mee. In gezelschap eet ik niet veel. Als ik alleen ben eet ik zoveel dat ik er niet meer van kan slapen, zo ongemakkelijk vol. Ik schaam me niet alleen voor mezelf maar ben ook bang wat anderen over mij denken of zeggen.

IMG_3699
IMG_3698

Hoe verloopt het deze keer en wat doe ik anders?

April 2021, bijna 20 kilo eraf!

Voor het eerst heb ik bewegen, ontspanning, nachtrust en de balans daarin ook aandacht gegeven tijdens het afvallen. Misschien is de allergrootste verandering voor mij nog wel het bewust worden. Bewust worden van mijn gedachten en eetgedrag. Met aandacht eten zonder in gedachten te zitten. Genoeg én lekker eten zodat ik geen eetbuien meer heb. Geen eetregels meer, niks verbieden. Ik mag zelfs alles eten en drinken maar ik kies er niet altijd voor! Ook loslaten wat anderen over mij zeggen of denken, dat heb ik toch niet in de hand. Ik volg mijn eigen pad, zorg goed voor mezelf en ben trots op de stappen die ik heb gezet! Het is zeker niet vanzelf gegaan, zo klinkt het misschien maar ik heb er echt hard voor moeten werken. Ik accepteer dat niet altijd alles goed kan gaan of gaat zoals ik wil.

Hoe het nu gaat met mij

November 2021, mijn eigen praktijk gestart als gediplomeerd gewichtsconsulent!

De bovenverdieping van ons huis heb ik ingericht als praktijkruimte. Beweging en ontspanning hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn eigen verandering van leefstijl. Daarom ben ik in december 2021 gestart met het geven van powerwalk lessen en in juni 2023 met Mindful Walk cursussen en clinics.

2024, nog steeds heb ik hetzelfde gewicht. Eindelijk heb ik een leefstijl gevonden die ik kan volhouden en waarbij ik alles mag eten en drinken wat ik wil. Het verschil is dat ik er nu niet altijd voor kies, een echte gedragsverandering.

En wat voelt het ontzettend lekker om een broek aan te hebben die zelfs een beetje los zit! De knoop gewoon staand dicht te doen zonder mijn adem in te houden. Mijn sokken aantrekken is een eitje. De ritsen van mijn mooiste laarzen zoeven makkelijk helemaal dicht en mijn kuiten kunnen nog aangespannen worden ook. Als ik in de spiegel kijk ben ik trots en zelfverzekerd. Als ik een stukje ren staat er (in mijn gedachten) niemand meer voor het raam te kijken wat er voorbij komt. Ik sta op uit een terrasstoel zonder hem mee te nemen. Ik schaam me niet meer voor mezelf. Het maakt me ook niet meer uit wat anderen over mij denken of zeggen.

Welke typische eigenschappen verwerk ik in mijn begeleiding?

Eén van mijn sterke punten is om positief te blijven. Ik kan een negatieve ervaring van de positieve kant zien. Daarnaast hou ik van een grapje. Ik vind het ook belangrijk om plezier te maken in het leven en lachend oud te worden. Dit breng ik graag over in mijn praktijk en bij het wandelen.

Mijn visie op blijvend afvallen

Ik ben van mening dat iedereen die gezond is kan afvallen. Maar dat gewicht vasthouden is een ander verhaal. Het is niet alleen minder eten. Het is niet alleen maar gezond eten. Ontspanning, nachtrust, beweging en bewustwording horen er naar mijn mening onlosmakelijk bij.

Als je mij kent dan weet je dat ik:

  • zelf geen super slanke coach ben
  • een hekel heb aan de sportschool
  • diezelfde sportschool toch meer dan eens heb gesponsord door een abonnement af te sluiten en vervolgens niet meer te gaan
  • van wandelen hou
  • mensen als individu zie met ieder zijn eigen identiteit
  • mijn hart heb verloren aan Egmond aan Zee
  • kan genieten van een heerlijke lunch op het terras met een wijntje erbij. Als dit dan ook nog in Egmond aan Zee is word ik er nog blijer van!
  • heel direct ben en dat kan wel eens confronterend over komen
  • nog steeds geen afstand kan nemen van de auto- en truckbranche waar mijn carrière ooit is begonnen.
 

Hoe ziet jouw gewichtsverloop er uit?

Wat is jouw ervaring is met afvallen, het volgen van een dieet en/of aankomen?

Waren er herkenbare punten in mijn verhaal voor jou?

Wat zou je graag willen bereiken?

Laat me weten via de mail of het contactformulier wie jij bent, ik ben oprecht geïnteresseerd in jouw verhaal!